OPEN COMMUNICATIE KOMT DE ZORG TEN GOEDE

J.J.M. (Jan) Jansen, huisartsenpraktijk Jansen in Sibrandabuorren

“Openheid richting de patiënt over zijn medische gegevens vind ik een goede zaak. Open communicatie verbetert de zorg en kan het vertrouwen in de arts vergroten. Nu is het nog vrij omslachtig om informatie te delen met patiënten. Ik hoop dat CGM LIFE eSERVICES de communicatie een stuk eenvoudiger maakt.”

Huisartsenpraktijk Jansen maakt gebruik van CGM APOTHEEKHOUDENDE HUISARTS. “Gegevens uitwisselen is nu helaas maar beperkt mogelijk: het blijft bij knippen en plakken en informatie uitwisselen per e-mail. Bovendien moet je telkens inloggen in de mail en switchen naar het HIS om de informatie op te halen die je wilt delen. Dat kan eenvoudiger en sneller. Niet zozeer om tijd te besparen, maar vooral om het dossier en daarmee de zorg te verbeteren en de vertrouwensband te versterken.”

Kennisoverdracht

“Zorg bestaat voor een groot deel uit kennisoverdracht. Als huisarts ben je in feite een docent. Tijdens een consult krijgt de patiënt zo’n 20% mee van wat ik mondeling uitleg. Als iemand dat thuis nog eens rustig kan doorlezen, zwart op wit dus, en ik voeg daar informatie aan toe van thuisarts.nl, verhoogt daarmee de kennis tot 30-40%. Kennisoverdracht kost tijd, daarom ben ik voor openheid. Ik denk dat inzage in het dossier ten goede komt aan de kennisoverdracht.”

“Ik ga ervan uit dat we snel zullen wennen aan de nieuwe werkwijze”

Overgevoeligheid medicatie

Nu al laat Jansen alle verwijsbrieven door de patiënt zelf lezen. “Dat is prettig voor de patiënt en ook zeker zinvol. Zo stond er bij één patiënt dat hij allergisch is voor penicilline, terwijl dit al eerder door onderzoek in het academisch ziekenhuis was uitgesloten. Het is goed dat de patiënt mij hierop wijst, zodat ik dit kan aanpassen in het dossier. Aan de andere kant: is er wel sprake van overgevoeligheid voor medicatie, dan is het belangrijk dat dat overal bekend is.”

Juiste interpretatie

Tijdens het dagelijkse telefonische spreekuur bellen patiënten naar de praktijk voor uitslagen. “Dat is straks niet meer nodig. Wel moeten we dan heel goed letten op de manier waarop we informatie opnemen in het dossier. Veel (lab)uitslagen kunnen patiënten niet op de juiste manier interpreteren, daar is een stuk uitleg bij nodig. Neem een tiener die vanwege moeheid langskomt en in het dossier staat dat het IGG verhoogd is. Dat betekent dat de tiener ooit Pfeiffer heeft gehad. Zolang het IGM niet verhoogd is, is er geen sprake van Pfeiffer. Dit soort uitleg moet duidelijk opgenomen worden in het dossier. Ik hoop dat in CGM LIFE eSERVICES een extra veld is aangemaakt voor een stukje uitleg of voor een verzoek om contact op te nemen voor persoonlijke uitleg.”

“Ook van belang is de schrijfwijze van medicatie. Colecalciferol zegt een patiënt niets, vitamine D3 wel. En ik zal erop moeten letten hoe ik mijn persoonlijke aantekeningen bijhoud. In het HIS staat bij E de diagnose en bij P het behandelplan. Daar zet ik soms persoonlijke notities bij. Die kunnen de patiënt juist ongerust maken. Ik ga ervan uit dat we snel zullen wennen aan de nieuwe werkwijze. De meerwaarde van openheid is voor mij heel helder.”


Interesse?

Wilt u aan de slag in uw gratis online portaal, klik dan op onderstaande button.

© CompuGroup Medical Nederland b.v. - 2020