ZORGVULDIG EN EENDUIDIG INFORMATIE DELEN

M.W.P.G. (Marijke) van Dongen-Bots en Y.G.F.L. (Yvo) Kesler, huisartsenpraktijk Daalhof in Maastricht

De overheid wil dat mensen ook zelf verantwoordelijkheid dragen voor hun gezondheid. Hiervoor is het nodig dat patiënten inzage hebben in hun dossier. Een goede ontwikkeling, vinden huisartsen Marijke van Dongen en Yvo Kesler, die helemaal past bij deze tijd. Wel is het heel belangrijk dat de informatie zorgvuldig en eenduidig wordt gedeeld.

“Sinds twee jaar maken we gebruik van CGM LIFE eSERVICES”, vertelt Van Dongen. “Jongeren zijn veel meer gewend aan de digitalisering, maar wij willen hier toch graag in meegaan en zien er ook zeker de voordelen van.” Kesler: “Het is goed dat mensen de gemaakte afspraken nog eens rustig door kunnen lezen. Nu nog schrijf je de afspraken op een briefje en leg je uit welke medicatie patiënten moeten halen bij de apotheek. Dat hoeft nu niet meer. Patiënten kunnen inloggen en alles zelf nalezen."

Beschermde omgeving

“In de ‘coronatijd’ hebben we ook gebruikgemaakt van de mogelijkheid voor videoconsulten* van CompuGroup Medical en mailden patiënten ons foto’s van bijvoorbeeld een huidplekje”, zegt Van Dongen. “Wij werken vanuit een beschermde omgeving, maar de mails van patiënten waren niet altijd conform de AVG. Dit zal een stuk veiliger verlopen via CGM LIFE eSERVICES als patiënten inzage hebben in hun dossier en hier zelf foto’s kunnen plaatsen. Hier liggen kansen!”

“Je moet de context kennen waarin vragen worden gesteld door patiënten. Kun je die verantwoord beoordelen als je een patiënt niet voldoende kent en alleen de mail ziet?”

Zorg op afstand

Er zijn meer voordelen. Kesler: “Soms zijn patiënten niet in de gelegenheid om fysiek langs te komen. In plaats van het bekende telefonische consult is het e-consult dan een waardevolle aanvulling. In de coronatijd durfden sommige patiënten niet naar de praktijk te komen. En er zijn ook mensen die niet direct een spoedeisende vraag hebben; dan is het e-consult een uitkomst.”

Je patiënten kennen

Toch zien Kesler en Van Dongen ook aandachtspunten. Als patiënten lab- en andere uitslagen kunnen inzien, ga je ze dan niet onnodig ongerust maken? Van Dongen: “Ik vind dat we heel zorgvuldig en eenduidig informatie moeten delen. Veel mensen hebben moeite met het interpreteren van medische terminologie, zelfs hoogopgeleide mensen. Dit brengt onrust met zich mee. Bovendien denk ik dat contact via een e-consult alleen goed is als je de patiënt en zijn context kent. Onze praktijk is klein. Wij kennen onze patiënten, maar dat is niet overal het geval.” Kesler: “Je moet de context kennen waarin vragen worden gesteld door patiënten. Kun je die verantwoord beoordelen als je een patiënt niet voldoende kent en alleen de mail ziet?”

ICT aanvullend

“Alle ICT-mogelijkheden zijn aanvullend en geen vervanging van de reguliere zorg”, benadrukt Kesler. “Er is veel mogelijk. Je kunt met allerlei apps zelf verbanden leggen en zelfs diagnoses stellen. Toch ben ik ervan overtuigd dat de arts-patiënt-relatie heel belangrijk is en dat zorg maatwerk blijft. Een juiste interpretatie en nuance mogen niet ontbreken.” “En, wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander”, vult van Dongen aan. “Neem bijvoorbeeld een cholesterolwaarde. Als die nog binnen de normaalwaarden is, is dat voor de een acceptabel, maar voor iemand met diabetes of hart- en vaatziekten mogelijk niet. De relatie is leidend en met de nieuwe mogelijkheden kun je als arts en patiënt interactief zaken oppakken. Dat vind ik de grote meerwaarde.”


Interesse?

Wilt u aan de slag in uw gratis online portaal, klik dan op onderstaande button.

© CompuGroup Medical Nederland b.v. - 2020